Onlar yazılımı yapmış Johnny’e göre, uymuyor Ali’ye Veli’ye
Ülkemizin uluslararası finans literatürüne yaptığı en önemli katkı tartışmasız vadeli çektir. Çekte vade olur mu? Esasen olmaz ama Türkiye’de olur. Normalde bir ödeme aracı olan ve dahi Türk Ticaret Kanunu’nun 795’inci maddesi gereğince görüldüğünde ödenmesi gereken olan çekler, Türkiye’de fiilen bir çeşit şirketler arası krediye ve hatta dijital olmayan bir kripto paraya dönmüştür. Vadeli çeklerin iş dünyasında büyük ağırlığının olması, alacak yönetiminde bize özgü sorunlar ve endişeler getirmiştir. Çek bir yerde ticari itibara dönünce, en büyük korku çekin yazılması olmuştur. Bu olmasın diye hararetli erteleme konuşmaları ya da çeşitli garantiler verilir.
İşletmeler açısından en büyük sıkıntılardan birisi yabancı menşeili yazılımların ya da onları taklit eden yerli yazılımların ekseriyetle oldukça basit bir tahsilat akımı tahayyül etmesidir. Müşteriniz, sizden satın aldığı malların karşılığında t tarihinde tam da faturadaki miktar kadar size 60 gün vadeli bir çek verir ve sizde o parayı 60 gün sonra t+60 tarihinde alırsınız.
Tabi bu yazılımlar açısından bir çelişki yaratır. Eğer tahsilat yönetimi, bu yazılımların çalışma varsayımlarında olduğu gibi kolaysa o zaman yazılım satın almaya gerek var?
Yabancı yazılımcıların kendi ülkelerindeki iş yapma teamüllerini göz önüne alarak yazdıkları yazılımları, Türkiye koşullarında kullanmaya devam etmenin çok ideal bir çözüm olduğu ortada. Peki bu durumda işletmeler, hususi bir yazılım yaptırmanın ve idame ettirmenin yüklü maliyetine girmeden tahsilat yönetimine akıllı ve verimli bir çözüm bulmak için ne yapmalıdır?
Tahsilat Akışını Yönetebilen bir Tahsilat Otomasyon Yazılımı Kullanmak
<Tahsilat Otomasyon Yazılımı Alırken Neye Bakmalı?> yazımızda Tahsilat otomasyon programı alırken işletmelerin hangi kriterlere bakması gerektiğinden bahsetmiştik. Bu kriterlerin yanı sıra işletmeler, yazılım alırken aldıkları yazılımın tahsilat akışını takip etmeye imkân sağlamasına ve tahsilat akışına dair gerçek zamanlı veriler ve iç görüler sunabilen bir yazılım olmasına da dikkat etmelidir. Diğer tahsilat yazılımlarının aksine tahsilat akışını yönetmenize imkan sağlayan Tahsilist, Türkiye’deki iş yapma pratikleri göz önüne alınarak yazılmıştır.
Peki Tahsilist ile tahsil akışı nasıl yönetiyor.
Vadeli Çeklere Karşı Dijital Ödeme Kanallarını Tercih Etmek
Vadeli satışlar bir gerçek olsa da vadeli ödeme almanın tek yolu çek değildir. Özellikle kâğıt çeklerde hem çekin güvenirliliğini sağlamak için gerekli olan dokümantasyon hem de çekin işlenmesi, işletmeler açısından ciddi bir para ve emek kaybına yol açmaktadır. APQC Statistics’in yaptığı bir çalışmaya göre geleneksel elle yapılan tahsilat yönetiminde fatura başına düşen maliyet, otomasyon edilmiş tahsilat yönetimine göre 16 kat fazladır. Ödemeleri anında işleyebilen ve müşterilerinizin otomatik ödeme talimatı verebilecekleri bir tahsilat otomasyon sistemi kullanmak tahsil maliyetlerinizi ciddi bir şekilde azaltacaktır.
Tahsilat otomasyon sistemlerinin sağladığı şeffaflık, işletmeniz ve müşterileriniz arasında gerçekleşmesi muhtemel bir itilaf durumunda tarafların birbirini kıracağı ve tahsil sürenizi daha da uzatacak sonu gelmeyen çatışmalar yerine adil bir çözüm bulunmasını sağlayacaktır. Tahsilat otomasyon sistemi kullanmak tahsil surenizi azaltacağı gibi müşteri memnuniyetini de artıracağı için gelirlerinizi yükseltme fırsatı sağlayacaktır.
Tahsilist’in hem sizin hem de müşterileriniz açısından kullanması oldukça kolay olan ödeme portalı, sizin ve müşterilerinizin tam da aradığı bir araçtır. Tahsilist ödeme portalı nasıl çalışıyor, izleyelim.
Otomatik Hatırlatıcılardan Faydalanmak
Otomatik e-posta/SMS kullanarak yapılan ödeme hatırlatıcılar tahsilat sürelerinizi azaltacaktır. Bu ekibinize zaman tasarrufu sağlayacağı gibi size ihtiyacınız olan operasyonel netliği de sağlayacaktır. Müşteriyle olan angajmanda çatlakların ve tekrarların azalması, daha sağlıklı bir nakit akışı ve daha az tahsil edilmemiş ödeme anlamına gelir.
Tahsilist’in vadeli çeklere karşı her turlu ödeme senaryosu için düşünülmüş olan iletişim kalıpları müşterilerle olan rutin temaslarınızda ihtiyacınız olan zaman tasarrufunu ve tahsilat ekibinizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.
Peki Tahsilist, müşterilerle olan iletişiminizde size nasıl yardımcı oluyor, hep beraber bakalım.
Daha fazlasını öğrenmek, işletmenizi daha verimli yapmak ve şirketinizin daha hızlı büyümesi için bizimle bugün iletişime geçin. Finansal teknoloji, son yıllarda büyük ölçüde ilerledi. Daha düşük kalitede bir tahsilat çözümünü seçmeyin. Size finansal süreçler konusunda dijital devrimi sunan, tahsilat konusunda topyekûn, gerçekçi ve kolay çözümler sunan Tahsilist’i tercih edin, ücretsiz bir demo edinin.